Ugađanje, popravci i procjena glasovira i pianina

Naslovnica Ugađanje

Ugađanje - štimanje klavira i pianina

Ispis

Uslugu ugađanja i manje popravke glazbala izvodimo na Vašoj lokaciji (u Vašem domu, u školi ili na radnom mjestu) dok za veće popravke glazbalo moramo dopremiti u našu radionicu.

 

 

Tonsko ugađanje (štimanje) klavira koji je redovito ugađan, servisiran i tehnički je ispravan, traje otprilike sat i pol (klavir ima oko 220 žica). Često je potrebno napraviti i neki manji popravak ili regulaciju tehničke funkcije tako da je potrebno sveukupno predvidjeti između dva i dva i pol sata.

                      

                      

 

Zašto je potrebno ugađanje

Klavir (glasovir) i pianino su tehnički vrlo složeni instrumenti, sagrađeni su od nekoliko tisuća dijelova. Većina dijelova izrađena je od raznih vrsta drva (ovisno o namjeni na instrumentu) te od kovina i metalnih legura. Spregom tih materijala pod utjecajem vlage i temperaturnih promjena dolazi do promjena međusobnih odnosa unutar instrumenta što neposredno utječe na tonsku i tehničku funkciju.

Redovitim ugađanjem i servisiranjem Vaš instrument poslužit će nekoliko generacija Vaše obitelji.


                                         

Koliko često ugađati glazbalo

Prilikom nabave novog glazbala, preporučujemo dva ugađanja tijekom prve godine. Nakon toga potrebno je ugađanje glasovira ili pijanina barem jednom godišnje. Intenzivno korištena glazbala (npr. svakodnevno višesatno vježbanje) bilo bi dobro ugađati dvaput godišnje. Glazbala koja se koriste za koncertne nastupe ili tonska snimanja obično se ugađa prije svakog nastupa.

I, do pola tona niže

Kod glazbala (klaviri, pianina) koja se ne ugađaju redovito popusti ugođenost, a visina tonalitea često im i za pola tona odstupa od standardnog A=440Hz.  Kada se takav instrument pokuša vratiti na standardnu visinu, često se dogodi da pukne jedna ili više žica i da klavir još dugo ostaje nestabilan. U takvim slučajevima kod izuzetno zapuštenih instrumenata poželjno je višestruko ugađanje ili kako bi klavirštimer rekao: "štimanje dok instrument ne prihvati napetost".

Svi svjetski renomirani proizvođači glasovira upozoravaju na važnost redovite ugodbe. Njihove savjete pročitajte ovdje.

 

Anketa

Koliko je star klavir ili pianino na kojem najčešće svirate?